Frank Gunnarsson Foto: SVT

Frank Gunnarssons rekord i antal anmälningar

Uppdaterad
Publicerad

Under sin tid på SR Göteborg slog Frank Gunnarsson rekord i antal anmälningar till Granskningsnämnden. 21 stycken fällningar på ett enda år hann han med.

– Jag ville hämnas alla som trampat på mig och min familj, säger han till SVT Nyheter Väst.

Gunnarsson var en av flera radioprofiler som avlöste varandra när Sveriges Radio på tisdagen firade födelsedag på Stadsbiblioteket i Göteborg.

– Det här är ju så roligt så det inte är sant, det är radio när det är som allra bäst, utbrister Stefan Livh och blickar ut över publiken i den stora trappan.

Det är förmiddag på Stadsbiblioteket och gästlistan till Stefans radioprogram är lång. Dagen till ära går programmet i nostalgins tecken, och många ska upp på scen och prata minnen. I kulisserna finns Galenskaparna och Aftershave, som hade en kort men intensiv radiokärriär i slutet på 70talet.

– Det var på den tiden jag och Kerstin var med i Hagges revy. Jag tog med en väska upp till Stockholm för att uppvakta tv och radio, och det var radion som nappade. En serie som hette Kommers blev det första programmet, säger Claes Eriksson.

– Jag minns att det var tuta och kör, förvrängda röster och så skrek vi ut allt med stor övertygelse, säger Kerstin Granlund.

”Fick säga vad fan vi ville i radion”

Skrek gjorde även Frank Gunnarsson. Och sparkade, på de han tyckte förtjänade det. Under åren som radioprofil på 80- och 90-talen slog han rekord i antal anmälningar till Granskningsnämnden.

– Jag ville hämnas på de som hade trampat på mig och min familj, vi som var fattiga. Vi fick ju säga va fan vi ville i radion, minns Frank Gunnarsson som flugits in från Frankrike för att vara med under jubileumsfirandet.

Trots otaliga anmälningar och fällningar fick Frank Gunnarsson fortsätta under många år i etern. För lika många som hatade programmet, älskade det.

– Det var det programmen byggde på – att bli hatad av rätt personer. Jag tycker att jag träffade rätt för det mesta, säger han innan han går upp till Stefan Livh på scen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.