Nattpersonal på Svartedalen vill få tillbaka sina långa arbetspass. Foto: SVT

Nattpersonal på äldreboende har tröttnat på arbetssituationen

Uppdaterad
Publicerad

På Svartedalens äldreboende i Göteborg kortades nattpersonalens arbetspass för några år sedan. Där vittnar undersköterskor om att arbetssituation blivit tuffare.

– Återhämtningen har försämrats, man hinner inte vila upp sig mellan passen, säger Jill Åkerman, nattundersköterska.

SVT Nyheter Väst möter flera undersköterskor som samlats utanför Svartedalens äldreboende för att ventilera sitt missnöje.

– Det känns som att man aldrig lyssnar på nattpersonalen, säger Kulwinder Gill.

– Nu är det vår tur.

Fler nätter

Rent konkret har arbetspassen som tidigare var tio timmar, kortats till nio timmar. Och för att komma upp i full arbetstid måste personalen arbeta ytterligare tre nätter under en sexveckorsperiod.

– Det låter kanske inte mycket men det påverkar både psykiskt och fysiskt. Vi mår jättedåligt men ingen frågar hur vi mår, säger Kulwinder Gill.

”Ska komma äldre till godo”

Enligt stadsdelen Västra Hisingen genomfördes förändringen efter att kommunen för några år sedan slöt ett avtal om rätt till heltid för Kommunals medlemmar. Konsekvensen blev att det då fanns tider på dygnet då personal överlappade varandra.

– Man var alltså fler än man behövde vara, och det är inte rätt att använda skattemedel på det sättet. Det vi gör ska komma de äldre till godo, säger Michael Göransson, tf sektorchef för äldreomsorgen i Västra Hisingen.

Men vad tänker du om att personalen inte hinner vila ut?

– Det är tråkigt naturligtvis, men vi följer lagar och avtal om arbetstider och veckovila. Det finns inga ekonomiska möjligheter att ändra schemat om vårt fokus är vad vi ska ge till invånarna.

Men Kulwinder Gill menar att kommunen förlorar på att resonera på det sättet.

-  Det här kommer att leda till sjukskrivningar för att vi inte orkar. Och hur ska man locka ny personal till att jobba med det här?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.