Vid en närmare inspektion hittades nästan 22.000 liter alkohol i form av 19.652 liter öl och 2160 liter starksprit. Foto: Norska tullen

”Vi hittade inte en enda tomat”

Publicerad

Lastbilschauffören sa till tullinspektörerna att han deklarerat för att föra in tomater i Norge. Problemet: Han hade inte deklarerat för någonting alls – i stället hittades 22.000 liter alkohol i lasten.

Det var den 21 april som tullpersonal vid Svinesund fick upp ögonen för en lastbil som korsade den svensk-norska gränsen. Chauffören meddelade att han deklarerat för en last med tomater, men eftersom kylaggregatet var avstängt, fattade tulltjänstemännen snabbt misstankar.

– Vi hittade inte en enda tomat i lasten. Det visade sig också att han inte deklarerat något överhuvudtaget, säger Per-Kristian Grandahl, kontorschef för den norska tullens östra region, i ett pressmeddelande.

Vid en närmare inspektion hittades i stället nästan 22.000 liter alkohol i form av 19.652 liter öl och 2160 liter starksprit.

Enligt den norska tullen var lasten värd nästan två miljoner norska kronor i uteblivna skattekostnader.

Stort beslag i Ørje

Bara några dagar tidigare åkte en annan lastbilschaufför fast vid den värmländska gränsen till Norge. Den gången var det vid tullstationen i Ørje som en chaufför fastnade med över 12.000 liter alkohol. Beslaget var det största tullstationen lyckats med på flera år.

– Den uteblivna skatten uppgår till över 1.3 miljoner, säger Gro Lene Gundelsby, avdelningschef vid tullen i Ørje, till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.