Kvinnornas juridiska ombud Silas Aliki Quezada berättar att man kommer att överklaga tisdagens dom. Foto: SVT

”Vi kommer att överklaga domen”

Uppdaterad
Publicerad

Ann-Sofie Hermansson friades från åtalet om grovt förtal, men därmed är inte saken ur världen. Målsägarnas juridiska ombud säger nu att domen kommer att överklagas.

När SVT Nyheter Väst når det juridiska ombudet Silas Aliki Quezada har hen just hunnit läsa och begrunda domen tillsammans med sina klienter Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil. Och beslutet är redan fattat:

– Vi kommer att överklaga domen, säger Silas Aliki Quezada bestämt.

– Vi delar inte tingsrättens centrala bedömning att ”extremister” och ”extrema röster” skulle utgöra rena värdeomdömen. Vi menar att det är uppgifter som utgör förtal; uppgifter som i det här fallet har klistrats på folk. Allt för att mina klienter inte ska kunna delta i offentlig debatt på olika sätt.

Domstolen menar att Ann-Sofie Hermansson haft skälig grund för att påstå att dina klienter har försvarat terrorister?

– Ja, men vi delar naturligtvis inte den bedömningen. Det har de inte gjort. Det är saker som har tillskrivits dem.

Hur har dina klienter reagerat på domen?

– Deras inställning är att de vill överklaga, för att de lidit stor skada av det som hänt.

På vilket sätt har de lidit skada, mer konkret?

– På flera sätt. Det har skadat dem själva och deras familjer genom att de varit under stor stress. De har också utsatts för hot och behövt vidta säkerhetsåtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.