Allan Johansson Mekaniska har tillverkat ett matarhorn till antennen på Rosetta. Foto: SVT

Viktig del till Rosetta tillverkades i Alingsås

Uppdaterad
Publicerad

En lite mekanisk verkstad i Alingsås har tillverkat en avgörande del till satelliten Rosetta. Men det var 15 år sedan.

Allan Johansson Mekaniska i Alingsås är ett 51 år gammalt familjeföretag med 16 anställda, som gjort delar till rymdindustrin sedan lång tid tillbaka.

En av delarna är en central del till satelliten Rosetta. Det var 15 år sedan den gjordes. Och den som gjorde det är Anders Ernstsson som jobbar hos Allan Johansson Mekaniska sedan 41 år.

Rymdsonden Rosetta

– Den var väldigt jobbig att göra innan man fick ett färdigt resultat. Man fick prova sig fram, säger Anders Ernstsson, produktionstekniker.

En strut av aluminium

Detaljen är en antenn som ser ut som en strut, tillverkad av aluminium och som sitter mitt i en parabol på satelliten Rosetta. Den är tillverkad med stor noggrannhet – feltoleranserna ligger på några hundradels millimeter.

Den var då beställd av dåvarande SAAB Ericson Space, nuvarande RUAG Space i Göteborg. Året var 1999.

Fungerar inte utan del från Alingsås

Fem år senare sköts Rosetta sköts upp och lades i dvala i tio år. I våras väcktes den ur dvalan och den Alingsåstillverkade antennen kom i fullt bruk.

– Det är en central del av den stora antennen på Rosetta som skickar signaler ner till jorden och tar emot kontrollsignaler från jorden.

– Utan den fungerar inte sonden. Den är den helt enkelt borta i rymden. Man kan inte kommunicera med den alls inte ta emot någon data inte skicka någon data. Den är helt avgörande, säger Per Magnusson, antenningenjör på RUAG Space i Göteborg.

Hög teknisk kompetens

Företaget Allan Johanssons Mekaniska gör ingen affär av att det tillverkar precisionsdelar till rymdindustrin sedan lång tid tillbaka, men ser ändå fördelar med det.

– Det håller uppe den tekniska kompetensen på personalen. Det är utmaningar hela tiden i och med att det ska vara lätta detaljer och tunnväggigt svårt att bemästra men vi är ganska många här som hållit på ett tag och har erfarenhet av det, säger Kennet Johansson, vd och delägare i företaget.

Och Anders Ernstsson som gjorde antenndelen för 15 år sedan tycker att det är spännande och se om allt lyckas.

– Det känns väldigt speciellt.

Hur säker är du på att din grej fungerar?

– Den fungerar, säger Anders Ernstsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdsonden Rosetta

Mer i ämnet