Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”De är väldigt keliga och intelligenta”, säger Oskar Ohlson om vildsvinskorsningarna. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Vildsvin parar sig med Oskars grisar – 150 blandraskultingar födda

Uppdaterad
Publicerad

Gång på gång forcerade vildsvinsgaltar det rejäla elstängslet för att komma in till de tama Linderödssuggorna.

– De visste att det skulle göra ont, så de skrek innan och så tog de fart och sprang igenom, säger grisbonden Oskar Ohlson i Odensåker mellan Mariestad och Skövde.

I Odensåker i Skaraborg har grisbonden Oskar Ohlson fått oönskad påhälsning av vildsvinsgaltar som parar sig med tamgrisar, något som Sveriges Radio P4 Skaraborg var först att rapportera om. Omkring 150 blandraskultingar har blivit resultatet. Han menar att blandrasgrisarna är smartare och mer vaksamma än vanliga grisar.

– Det är inget fel på grisen och köttet är bra. Men problemet är att kunna kontrollera antalet grisar och vilka vi vill avla på, säger Oskar Ohlson.

Hondjuren går inne

Oskar har inte kunnat använda gårdens vanliga avelsgaltar eftersom grisarna blivit för många. Avsikten är att grisarna ska gå ute, men när inte ens rovdjursstängsel med 6 000 volt stoppar vildsvinen har han blivit tvungen att hålla hondjuren inne.

– Om en ung gylta blir betäckt i hagen så har vi ju ingen koll på det och då kan inte vi ge henne de rätta förutsättningarna för att föda en kull.

En gylta är en sugga som inte tidigare fött grisar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer