Lars Vilks gav en intervju till SVT:s reporter strax innan debatten. Foto: SVT

Vilks glad över att kunna delta i debatten

Uppdaterad
Publicerad

– Jag är glad att du står kvar och inte går härifrån, sade Lars Vilks till SVT:s reporter Frida Björk i en intervju som gjordes strax innan han gick in till debatten på Svenska mässan på fredagskvällen.

Normalt är att alla flyr när Lars Vilks går in i ett rum eftersom de är rädda för hotet som ligger över honom.

– Jag har sett oro som är paranoid i kubik, sade Lars Vilks.

–  Mitt liv är fullt av inställda verksamheter och evenemang så jag är glad över att besöket här på Grävdebatten gick att ordna, sade han.

Runt Lars Vilks var det ett stort säkerhetspådrag.

– Problemet är att kunna röra sig fritt med det här uppbådet kring mig, sa Lars Vilks, som ständigt har säkerhetsvakter runt sig.

– Men vi lever i ett risksamhälle och genom att skydda mig skyddar man också andra.

I intervjun som ni kan se i helhet här ovan berättar också Lars Vilks att trots att han är mycket kreativ och har en mängd konst att ställa ut så finns det inga gallerier som vågar ställa ut hans verk , hotbilden är för skrämmande.

– Det är ett intressant liv jag lever. När man går in i pensionsåldern är normalt livet slut men det är med en viss spänning som jag fortlever mina dagar, sade Lars Vilks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.