Asylsökande Mavi vågade komma ut i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Mavi är 19 år och kom nyligen ut som homosexuell. Han är från Syrien och vågade första komma ut som homosexuell i Sverige. Även om det känns väldigt tryggt här så möter han homofobi i vissa områden.

Han kallar sig för Mavi. En 19-åring aylsökande från Aleppo i Syrien. Han kom till Sverige med sin familj 2015.

Tillsammans med familjen bodde han på ett asylboende, fram till att han kom ut som homosexuell. Han kysste sin pojkvän på en bild som han postade på Twitter, en bild som hans mamma såg.

”Våga kom ut”

I början blev familjen chockade över Mavis sexuella läggning. Men med tiden så började familjen acceptera faktumet. Mavi har ännu inte berättat om sin läggning för sin pappa.

– Många homosexuella asylsökande är rädda, de vågar inte komma på grund av familjen och samhället. Jag uppmuntrar alla nyanlända homosexuella i Sverige att våga komma ut. Och vi måste samarbeta. Så att konservativa personer förstår. Det kommer hjälpa oss att få ett bättre liv.

Läs mer här: Transsexuella förföljs

Flyttade till sin pojkvän i Göteborg

Mavi träffade sin norska pojkvän genom sociala medier. Och efter några dejter så lämnade han asylboendet för ett liv med nya pojkvännen i Göteborg.

Han mår mycket bättre sedan han lämnat asylboendet och nu kan han integreras och träffar nya människor. Mavi väntar svar från Migrationsverket och hoppas att det går vägen.

– Migrationsverket borde ta homosexuellas situation på allvar och prioritera dem. Vi kommer från länder där vi inte kan leva som vi är.

Flytten från familjen innebar inte en separation utan snarare självständighet. Mavi och hans mamma har kontakt varje dag. Hon blev med tiden nyfiken på Mavis pojkvän och ville träffa honom.

– Det är egentligen inget konstigt. Jag gillar män och andra gillar kvinnor. Och vissa blir mördade på grund av det här.

Homofobi i invandrartäta områden

Mavi tycker det är förhållandevis lätt att vara gay i Sverige jämfört med Syrien, men han berättar att han upplevt homofobi i områden som Lövgärdet och Angered. Tasso Stafilidis är ansvarig för West Pride i Göteborg.

Han säger att det är skillnad på att vara bög i olika områden men att det inte går att generalisera ett helt område.

– Det är inte så att homofobin finns i hela Angered. Det beror ju på din familj och personer du umgås med. Men självklart, har du nyligen kommit till Sverige från ett homofobiskt land så kanske du inte ändrar dina åsikter direkt. Många tror att det bara handlar om muslimer men det finns också kristna som har svårt för homosexuella, säger han.

”Våga prata”

West Pride håller föreläsningar i både skolor och på arbetsplatser om hbtq-frågor.

– Det är viktigt att prata om det och sprida kunskap för att förebygga homofobin, sedan tar kommunledningen hbtq-frågor på stort allvar. Och det finns andra som tex Homan för homosexuella muslimer som gör ett viktigt arbete, säger Tasso Stafilidis.

I dag volontärarbetar Mavi på Stadsmissionen i Lövgärdet. Där träffar han många nyanlända och homosexuella. Han vill hjälpa dem att våga komma ut.

– I många arabiska hem i Sverige finns homosexuella som inte vågar komma ut. Och jag älskar gay-nätverken i Sverige. Och jag vill att fler araber ska bli delaktiga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.