Vill ha åtal för högmålsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Tre unga kvinnor förföljde och attackerade en journalist från Göteborgs-Posten som bevakat rättegången mot två bröder som flickorna hade anknytning till. Åklagaren vill åtala för ofredande, olaga hot och försök till stöld, men det accepterar inte Göteborgs-Posten.

De kräver i ett brev till åklagaren, med kopia till riksåklagaren och justitiekanslern, att flickorna åtalas för högmålsbrott. Deras aktion var riktad mot det fria ordet, hävdar GP:s ombud på nätet.

(TT)

Vad är högmålsbrott?

Högmålsbrott är en typ av särskilt svåra förbrytelser.

I de äldre landslagarna (och även i stadslagen) förekom en särskild högmålsbalk, där sådana svåra brott inkluderades. De innefattade mord, särskilt svåra dråp, mordbrand, tvegifte och högförräderi. I landslagen inkluderades även tidelag.

I 1783 års lag fanns högmålsbalken med i tidiga utkast, men togs bort i den slutliga versionen.

Senare har ordet kommit att beteckna sådana brott som utgör ett hot mot statens fortbestånd eller angrepp på statsöverhuvud (jämför majestätsbrott, högförräderi).

Högmålsbrott regleras i brottsbalkens 18:e kapitel. Med termen åsyftas brott i syfte att omstörta statsskicket, alltså den konstitutionella monarkin. Högmålsbrott då hjälp tas från främmande makt är högförräderi, annars är det uppror. En 16-åring riskerade 2001 att dömas för högmålsbrott för tårtning.

Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.