Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fair Trade-märkta AI-produkter, det föreslår Daniel Langkilde för att bromsa utvecklingen. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Vill se kravmärkning inom AI-branschen: ”Lika illa som textilindustrin”

Uppdaterad
Publicerad

Lågkvalificerade jobb som inte kräver någon kunskap har lett till att människor i låglöneländer utnyttjas – allt i jakten på data. Det anser Daniel Langkilde, som själv driver ett företag i branschen.

Daniel Langkilde är grundare av företaget Kognic, som samlar in data åt de system som används till bilars självkörningsförmåga.

Han oroas nu över den arbetsmarknad som utvecklats i samband med insamlingen av de enorma mängder data som behövs för att träna de intelligenta systemen.

– Jag tror inte många vet hur mycket arbetskraft det behövs, det krävs människor som tolkar all data, säger han.

Det handlar till stor del om lågkvalificerade jobb, där människor ska sitta framför en skärm och klicka på bilder.

– Det krävs inte mycket kunskap och en konsekvens av det är att arbetet flyttar till länder där lönerna är väldigt låga, säger Daniel Langkilde.

Volvo Cars pekas ut

I en granskning av SvD som publicerades i veckan pekas företaget Scale AI ut. De ska enligt SvD använda sig av arbetskraft på Filippinerna som tvingas jobba långa dagar till mycket låga löner. Scale AI säljer i sin tur datan till ett av Volvos dotterbolag, Zenseact.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med Volvo Cars som i ett skriftligt svar meddelar att man ser allvarligt på det och att man har inlett en dialog med Zenseact om Scale AI och avtalet dem emellan. De skriver också att Volvo Cars arbetar med både fysiska besök och digitala undersökningar för att säkerställa att deras uppförandekod efterlevs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.