Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lägga till smeknamn är kul, tycker vi” – starta klippet för att se lilla Trollet buffas av mamma Sanny Jungebro Wästilä som förklarar att hon kommer överklaga Skatteverkets beslut. Foto: Richard Veldre/SVT

Deras dotter får inte heta Trollet – trots att namnet finns

Uppdaterad
Publicerad

I familjen Jungebro Wästilä finns redan namn som Simfröken och Mini. Kompisarna heter Hajen och Krokodil. Nyligen bestämde familjen att deras förstfödda dotter skulle döpas till Trollet, det namn man använde när barnet låg i magen. Men Skatteverket säger nej.

– Jag tänker överklaga, säger mamma Sanny.

Hör mamman Sanny Jungebro Wästilä om stödet man fått – i klippet

För två månader sedan landade storken hos familjen Johannes Jungebro Wästilä i Lysekil. Sanny och Johannes blev föräldrar för första gången. Och dottern skulle få namnet Swea Trollet i förnamn.

Men det går inte menar Skatteverket, som menar att namnet Trollet inte är lämpligt eftersom det är ”alltför avvikande” och kan ”leda till obehag” i framtiden.

Hajen och Krokodil

I familjen Jungebro Wästilä skulle Trollet inte vara den enda med ovanliga namn; mormor har tagit förnamnet Simfröken och det finns också en Mini i släkten. Dessutom har de kompisar vars barn heter så väl Krokodil som Haj.

Men Trollet gick alltså inte menar skatteverket. Men än är striden inte avgjord; 2017 infördes en ny namnlag i Sverige och många namn har inte prövats i domstol. Och det kan vara domstolen som får sista ordet för Trollets föräldrar har nämligen överklagat Skatteverkets beslut.

Några av namnansökningarna som blivit nekade:

Gift, Blåvit, Nazi, Fisen, Dotcom, Bråttom, Biceps, Dansken, Diablo, Galt, Superfastjellyfish, Diablo, Lucifer, HelloKillerz, Money Penny, Skrot, Pilsner, Tomhet

Namn som registrerats hos Skatteverket

Hulken, Grön, Hård, Blad, Blomman, Burka, Flingan, Danger, Judas, Jord, Evil, Great

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer