Älgkalven, som jagas av polisen, står jämte en lekplats i centrala Göteborg. Foto: Markus Rangmar

Stressad älg i centrala Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Flera polispatruller jagade en stressad älg i centrala Göteborg under torsdagsmorgonen. Älgen ska bland annat sprungit förbi Drottningtorget och simmat i kanalen. Vid klockan elva lyckades en jägare till slut skjuta den.

Det var vid klockan 04.34 under torsdagen som polisen fick in larmet om en förvirrad älg som sprang runt kring Clarion Post hotel, vid Drottningtorget i centrala Göteborg. Efter det tog polisen upp jakten på djuret genom staden.

– Det är lite ovanligt, säger Ann-Christin Löfstrand, vakthavande vid polisen i region väst.

LÄS MER: Här springer älgen över vägen

Flera patruller deltar i jakten

På vägen från centralstationen mot Ulleviområdet har älgen även simmat fram och tillbaka i kanalen.

– Den hoppade i kanalen och simmade till Gårda och sen tillbaka in mot stan och kom upp igen. Den har sprungit förbi Ullevi och polishuset,  säger Ann-Christin Löfstrand.

Älgen blev även påkörd av en bil men kunde fortsätta springa.

Under morgonen letade polisen kring Burgårdsparken i närheten av Filmstaden Bergakungen. Inte långt från polisstationen.

Men senare har älgen rört sig vidare.

Avlivningsbeslut

Man tog fram ett avlivningsbeslut på älgen och en jägare kallades in för att spåra upp den. Men man vågade inte skjuta den i tätbebyggt område.

– Vi håller på för fullt. Vi är oroliga att den ska ta sig ut på E6 eller någon större väg. Den är stressad. Men vi har en jägare så till slut kanske vi måste skjuta den. Det går inte att fånga in en älg, säger Ann-Christin Löfstrand.

Älgen skjuten

Den sista platsen som älgen sågs till var vid Valhallabadet, i närheten av Scandinavium. Och vid klockan 11 kunde polisen meddela att ödet till slut hunnit ikapp älgen.

– Nu är den skjuten, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.