Robert Ålrud, samordnare för eftersök efter viltolyckor i Skara kommun. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Viltvårdarens ilska: ”Bilister visar inte hänsyn”

Uppdaterad
Publicerad

Viltolyckorna ökar och det innebär ökat arbete och ökade faror för de som gör så kallade eftersök – alltså jägare som ska leta upp djuret som blivit påkört. Arbetet är farligt eftersom många bilister är dåliga på att visa hänsyn.

– Många kör i maxhastighet förbi oss och då måste vi verkligen vara vakna så inte vi själva blir påkörda, säger Robert Ålrud, viltolyckssamordnare i Skara.

Robert Ålrud är samordnare för de jägare som gör eftersök efter viltolyckor i Skara kommun. Bara här sker 140-150 viltolyckor per år – och det blir bara fler och fler.

I landet som helhet har viltolyckorna ökat med 35 procent de senaste fem åren, från 47 167 år 2014 till 63 750 förra året. I Västra Götaland var ökningen 24 procent 2014-2018, från 8 182 till 10 153. Detta enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet, NVR.

Även om älgolyckorna har minskat, så blir det fler krockar med bland annat vildsvin.

Därmed ökar också riskerna för de som arbetar med eftersök, något som P4 Skaraborg var först med att rapportera om.

– Först ska vi leta efter en olycksplats. Men vi måste alltmer tänka på vår personliga säkerhet, säger Robert Åhlrud som arbetar för Nationella Viltolycksrådet, NVR, i Skara.

Så här har viltolyckorna ökat de senaste fem åren i Västra Götalands län.
Så här har viltolyckorna ökat de senaste fem åren i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.