Nytt presseri fäster åter musiken på vinyl. Foto: SVT

Vinylskivans återkomst – nytt presseri i Lindome

Publicerad

Under fredagen pressades de första skivorna på ett nytt vinylpresseri i Lindome utanför Göteborg. För trots cd-skivor, mp3 och streamingtjänster har vinylskivan överlevt och sakta börjat ta sig tillbaka.

Bakom initiativet står bland andra musikproducenten Pedro Ferreira som har en studio i Lindome. Idéen fick han efter att fler och fler av artisterna han spelade in undrade hur de kunde få sin musik på vinyl.

– Jag började märka av en stor efterfrågan på vinyl och såg problemen som branschen har att tillhandahålla det, säger han.

Först ut

Första skivorna som pressades var göteborgsbandet Hardcore Superstars nya album You can't kill my rock 'n roll.

Formatet vinyl har utmanats flera gånger av modernare och mer lättillgänglig teknik men har lyckats hålla sig kvar.

Enligt branschorganisationen IFPI såldes 1976 nästan 13,5 miljoner vinylskivor i sverige. När CD-skivan tog över minskade försäljningen och nådde botten 2006 då endast 7 000 skivor såldes. Men sen vände det, 2017 hade försäljningen nått nästan 600 000 exemplar.

Ingen nostalgi

Men att det skulle handla om en nostalgitripp tillbakavisas av Pedro Ferreira.

– De som köper är i första hand 16- till 20-åringar, det är de som driver markanden framåt och jag tror vinyl kommer stanna i många år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.