Foto: Scanpix

Vitlök och russin bra för gravida

Uppdaterad
Publicerad

Gravida som äter mycket vitlök i början av graviditeten och russin i slutet löper mindre risk att föda för tidigt.

Studien är gjord av Sahlgrenska akademin och bygger på undersökningar av 20 000 gravida kvinnor. De kvinnor som ätit mer vitlök än genomsnittet, särskilt i början av graviditeten, hade 30 procent mindre risk att föda för tidigt. För de kvinnor som åt mycket torkad frukt, särskilt russin, mot slutet av graviditeten, var risken 40 procent mindre.

Sambandet finns där tydligt men forskarna är försiktiga och anser att det krävs fler studier innan några kostråd ändras.

-Med en sådan här undersökning kan man aldrig helt utesluta att även andra faktorer kan påverka. Enda sättet att komma till en absolut slutsats är att göra en randomiserad (slumpmässigt urval) kontrollerad studie, säger professor Bo Jacobsson till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.