”Daniella” från Angered vittnar om hur kriminella nätverk påverkar de boende i området. Foto: SVT

Hon vittnar om tystnadskulturen kring gängen i Angered

Uppdaterad
Publicerad

Gängkulturen råder, att ”alla vet om det” men nästan ingen vågar prata om det. Det säger ”Daniella” från Angered. Hon berättar det få vågar vittna om.

– De kan parkera sina bilar överallt, inte ens lapplisorna vågar säga till, säger hon.

Daniella heter egentligen något annat. Men av säkerhetsskäl är hennes namn fingerat. Hon vittnar om det inflytande kriminella gäng har i Angered.

– Man kan ju se det på skolgården där det kan komma fram vuxna män som kysser händerna på 7-8-åringar för att hålla sig väl med dom här klanerna, gängen, det bockas och bugas. Folk stelnar till i butikerna när dom kommer in och barn går inte till skolan, dom är rädda för dom har blivit hotade, berättar Daniella.

Släkting hotades

För några år sedan blev en släkting som hade en affärsverksamhet i området drabbad.

– Han blev attackerad och fick en tidsfrist på några veckor för att leverera ett stort belopp med pengar, berättar Daniella.

– Han pratade både med jurister och polisen och de sa att ”det här är inget case för ingen kommer vittna” och där stod han själv helt ensam. Också fick han beväpna sig först och han sa att ’dom tvingar mig att bli kriminell’. Det blev ju ohållbart så han fick fly landet.

Polisen: Fler anmäler våldsbrott

Ulf Merlander, lokalområdespolischef i nordöstra Göteborg menar dock att det har skett en förändring när det gäller tystnadskulturen i gängkriminella områden.

– Vi ser ändå att det finns en ökad trend att folk anmäler våldsbrott. Sen förstår ju vi att folk gör upp vid sidan om det svenska rättssystemet, det är ju därför den så kallade tystnadskulturen infinner sig, säger Ulf Merlander.

Men när vi frågar Daniella varför hon inte vågar visa sitt ansikte, kommer svaret snabbt.

– För man känner ingen trygghet i Sverige, det är ingen demokrati där man kan säga sådant här och sedan vill jag inte leta efter bomber under min bil heller.

Hur släkt- och klankriminalitet påverkar samhället handlar det även om i Sverige möts: Direkt som sänds från Angered i Göteborg på torsdagkvällen. Programmet går att se i SVT1 och på SVT Play med start kl 21.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.