Allt fler vittnesmål spelas in. Det kan handla om barn och personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp eller organiserad brottslighet.
Men nu visar ny forskning vid Göteborgs universitet att de vittnesmålen bedöms annorlunda. Forskarna har låtit testpersoner bedöma fiktiva vittnesmål, inspelade och där vittnet är närvarande.
– Ett vittne som man ser i rättssalen bedömer man oftast mer positivt kontra dem som inte är på plats, säger Sara Landström, doktor i rättspsykologi. Man är alltså mer välvilligt inställd till vittnets allmänna trovärdighet.
I höst införs en reform i landets rättssalar som innebär att den nya tekniken kommer att användas mer. Dessutom ska alla tingsrättsförhör spelas in på video för att kunna ersätta muntlig bevisning i hovrätten. Sara Landström ser allvarliga risker.
– Risken är att det blir en systematisk orättvisa mellan parterna, att det kan bli felaktiga domslut i slutändan. Risken finns att det då inte bli rättssäkert.
Också kamerans placering spelar roll. En helbild ger vittnet ett mer avslappnat och naturligt intryck än en närbild. Därför krävs riktlinjer så att alla videoförhör ser ut på samma sätt, menar Sara Landström.
– Tekniken är gynnsam i många avseenden. Fler vittnen kan komma att vittna i känsliga ärenden och barn som vittnar i domstol blir ofta nervösa, stressade och klarar inte av pressen. Det som krävs är tydliga regler för hur man ska använda tekniken.
Reporter: Malin Syrstad