Viveka Karlberg, till vänster, hjälper Annica Thimberg med justeringen av dropp. Foto: Privat

Viveka blev Annicas julängel

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha kämpat med cancern i tre år såg det ut att bli en sjukhusjul för Annica Thimberg. Om det inte vore för två sköterskor som jobbade extra för att ge henne vård i hemmet.

– De har verkligen räddat julen för min familj!

Viveka Karlberg svarar i telefon mitt i julruschen. Hon har precis köpt köttbullar, det blev inga hemrullade i år. Den tiden som i vanliga fall går till julstöket har hon och hennes man Christer, båda sjuksköterskor på Skaraborgs sjukhus, lagt på att hjälpa en patient.

Under tre års tid hade de lärt känna Annica Thimberg, som kämpar mot en elak typ av hudcancer. När Viveka Karlberg i höstas anordnade den lokala aktiviteten för auktionen ”En annan vård är möjlig” i Skövde var Annica en av dem som berättade om sin vårdresa och hur hennes cancer hade kunnat upptäckas tidigare.

 – Då sa jag till henne att den dagen du behöver något och inte kommer in till vården, då lovar jag att vara din personliga sjuksköterska. Och nu behövdes det, berättar Viveka.

”Har betytt allt”

För några månader sedan opererades Annica Thimberg från sin obotliga cancer, och för tillfället mådde hon bättre jämfört med tidigare. Men hon behöver ständigt näringsdropp och har svår smärta nattetid. Det mesta pekade mot att hon skulle bli kvar på sjukhus över jul eftersom hemsjukvården behövde längre uppstartstid. Istället ställde Viveka och Christer upp på att ge henne den hjälpen i hemmet.

– Det har betytt allt. Det är otroligt att det tar sig den här tiden för mig, säger Annica.

En av de största glädjekällorna har varit att få klä julgranen med de tre sönerna.

Besök varje dag

Två villiga sjuksköterskor och en läkare som godkände iden och tog på sig rollen som medicinskt ansvarig var det som krävdes. Sedan har Viveka och Christer besökt Annica morgon och kväll för att ordna med dropp och smärtstillande.

– Det är jätteskönt att få börja varje dag hemma, de har verkligen räddat min vecka och julen för min familj, säger Annica.

Viveka säger att hon skulle göra det igen, även om det inneburit en annorlunda upptakt inför julhelgen.

– Vad blir vi lyckligast av, om vi städar eller om vi tänker på varandra? säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.