VM, värmen och Valkyria gjorde att färre ville åka berg- och dalbana, menar Julia Vasilis, informationschef vid Liseberg. Foto: Liseberg

VM, väder och Valkyria gav Liseberg pyspunka

Uppdaterad
Publicerad

Liseberg har stängt grindarna för säsongen. Förväntningarna på sommaren var högt ställda på nöjesparken men de kom på skam i och med tre ”V”.

– Vi har landat i att det var de tre V:na: VM, värmen och Valkyria, säger Julia Vasilis som är informationschef vid Liseberg.

Fotbolls-VM ledde till att många valde tv-soffan istället för berg- och dalbanor. Värmen ställde också till det då folks vilja att besöka parken är väderkänslig.

– Vi gillar ickevädret. Varmt men mulet är optimalt Lisebergsväder, inte så fint att du åker till stranden men inte regn, säger Julia Vasilis.

Parken hade räknat med att de skulle se en ordentlig uppgång i besökarantalet i och med premiären av den nya berg- och dalbanan Valkyria. Men attraktionen visade sig vara svår att få på plats – mycket på grund av den ökända Göteborgsleran – och Valkyria stod inte klar förrän i början av augusti.

Lägre gästsiffra

– Det brukar bli en rejäl uppgång när vi öppnar något nytt. Nu missade vi högsäsongsgästerna. Det här är dock en investering som vi ska ha nytta av under många år framöver.

Som följd av de tre V:na minskade Lisebergs gästsiffra med tre procent jämfört med förra året.

– Det har inte varit någon katastrofsommar men den levde inte riktigt upp till förväntningarna, säger Julia Vasilis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.