Återkallandet gäller bland annat modellen XC90. Foto: TT

Volvo återkallar 8.200 bilar

Uppdaterad
Publicerad

Volvo återkallar 8.200 bilar på grund av ett fel i en krockkudde från underleverantören Autoliv. 1.200 bilar återkallas i Sverige.

Volvo tvingas återkalla 8.200 bilar efter att underleverantören och affärspartnern Autoliv larmat om att man hade problem i en av sina krockkuddar. Enligt företaget handlade det om fel med utlösaren.

Man har därför gett rådet till Volvo att återkalla de bilar som monterats med den felaktiga krockkudden. Det gäller även bilar i den nya 90-serien med modellerna S90, V90 och XC90, enligt Volvo. Autoliv ska ha haft ett kvalitetsproblem under en period i tillverkningen.

Volvo cars

–Det kan uppstå ett problem när kudden ska lösa ut, säger Annika Bjerstaf, presstalesperson på Volvo Cars, till SVT Nyheter.

Inga rapporter om incidenter

Volvo har ingen kännedom om att det ska ha inträffat några incidenter med de aktuella krockkuddarna.

– Det här är en kvalitets- och säkerhetsåtgärd från vår sida och vi har inte fått in några rapporter om några incidenter med krockkuddarna. Jag vill också påpeka att det här är en liten återkallelse, säger Annika Bjerstaf.

De 1.200 berörda kunderna i Sverige kommer nu att kontaktas av Volvo och får boka in en tid på verkstaden för att få krockkudden åtgärdad kostnadsfritt. Skulle arbetet ta långt tid, erbjuder Volvo en lånebil.

Volvos nya 90-serie har precis fått goda krockbetyg i det europeiska utvärderingsprogrammet för nya bilar, NCAP, skriver Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volvo cars

Mer i ämnet