Volvo Cars stoppar utdelning till bland andra storägaren, kinesiska Geely. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Volvo går som tåget – men skär ned

Uppdaterad
Publicerad

Första halvåret 2019 blev Volvos bästa någonsin. 340 000 bilar sålda. Samtidigt slutar 750 personer på företaget med start i höst. – Det är en tuff situation på marknaden, nu är det nödvändigt för oss att sänka kostnaderna, säger Håkan Samuelsson, VD Volvo Cars.

Biltillverkaren Volvo Cars sålde fler än 340 286 bilar första halvåret 2019, det visar delårsrapporten som presenterades på torsdagen. Det är den högsta försäljningssiffran i företagets historia för motsvarande period och ger en omsättning på 130 miljarder.

Företagets vd Håkan Samuelsson säger att han är nöjd med att Volvo har fortsatt tillväxt trots att bilförsäljningen stagnerat på flera andra marknader. Men att kostnaderna måste minska i den tuffa konkurrensen från omvärlden.

-Blandat resultat, väldigt bra volymtillväxt, bra att vi växer och tar marknadsandelar, men samtidigt så är det press på priserna, nya tariffer och kostnadsökningar som innebär att resultatet har minskat och det är naturligtvis inte positivt, säger Håkan Samuelsson.

Dubblering av antalet anställda på nio år

– Vi har haft en situation där vi förbättrat resultatet sedan Geely köpte bolaget, och vi är totalt 44 000 anställda, 24 000 fler än vi började, det är en imponerande tillväxt för oss. Nu för det första kvartalet ser vi en tillbakagång, men vi är relativt säkra på en vändning andra halvåret för i år och kommer då att återgå till situation där vi kommer att se ökad lönsamhet igen.

Minskar fasta kostnader

Rörelsevinsten för första halvåret blev 5,5 miljarder, och för andra kvartalet 2,6 miljarder vilket är en minskning med 38,5 procent jämfört med samma period förra året. Företaget uppger att man arbetat för att minska sina fasta kostnader och att dessa åtgärder kommer att fortsätta även framöver. Målet är att man ska få ned de fasta kostnaderna med två miljarder. Det innebär att 500 konsulter och 250 fasta anställda avslutar sina anställningar genom frivilliga avgångsvederlag.

– De som slutar har fått individuella erbjudanden om avgångsvederlag och kommer att sluta under 2019 och 2020. Det är då kostnaderna kommer att minska, säger Stefan Elfström, presstalesperson till SVT Nyheter Väst.

De som slutar kommer att få hjälp med omställning av Trygghetsrådet. Jörgen Olsson är ordförande i Unionens facklubb på Volvo cars.

– Jag tycker det är justa villkor i frivilligpaketet. Det är bra att göra det på det här frivilliga sättet när ett företag måste ställa om och börja arbeta på annat sätt, säger han till SVT Nyheter Väst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer