Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Idag presenterade Volvo sin nya elbil C40, byggd för renodlad eldrift. Foto: SVT

Volvo satsar enbart på elbilar från år 2030

Uppdaterad
Publicerad

Volvo Cars satsar fullt ut på elbilar. Från och med 2030 kommer företaget inte längre att sälja modeller med förbränningsmotorer, inte ens hybrider. Det meddelade företaget i dag samtidigt som man presenterade sin nya elbil – en C40, som bara kommer säljas on-line.

Idag presenterade Volco Cars sin nya elbil, en C40. Samtidigt meddelar man att senast år 2030 skall alla bilar som Volvo Cars säljer vara elektriska.

– Det är en resa som påbörjas nu och fram till 2030 är vi redo att förse hela marknaden med sådana bilar, säger Henrik Green, teknikchef på Volvo Cars.

Inte ens hybridbilar

Tidigare har 2025 varit målet för att hälften av de sålda bilarna ska vara elektriska och resten hybrider, men nu ökar företaget takten och 2030 planerar man nu att ha fasat ut alla sina bilmodelller med förbränningsmotorer, inklusive hybrider.

– Vi ökar takten då vi ser att det är den enda hållbara alternativet i en miljövänlig framtid med ett klimatneutralt samhälle, säger Henrik Green.

Målet är att bli ledande på marknaden som rör premium elbilar. Dessutom skall man fokusera mer på onlineförsäljning – och alla helt elektriska modeller, som den nya C40 kommer endast att kunna köpas på nätet.

– Vi bedömer att detta är realistiskt år 2030 i nästan hela världen, säger Henrik Green.

Produktionen blir kvar

I nuläget innebär denna framtid inte att produktionen av bilar skall flytta från Göteborg.

– Det påverkar inte produktionen just här så mycket. Vi kommer i framtiden att bygga elbilar i Torslanda och vi hoppas det kommer vara större efterfrågan på dem än vad det är på dagens bilar, säger Henrik Green, teknikchef på Volvo Cars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer