Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan kan du höra Volvo Trucks vd Roger Alm berätta om affären och vad den betyder. Foto: SVT

Volvo tar hem jätteorder på elektriska lastbilar

Uppdaterad
Publicerad

Volvo Lastvagnar har fått en rekordbeställning på hundra tunga el-lastbilar. Dessa ska tillverkas i företagets fabrik i Tuve och börja levereras om ett år.

– Vi tror att detta är den största affären med tunga elektriska lastbilar som gjorts i hela världen, säger Roger Alm, vd för Volvo Trucks.

I klippet ovan kan du höra Volvo Trucks vd Roger Alm.

Det är det stora danska logistikföretaget DFDS som lagt beställningen. 100 tunga el-lastbilar kanske inte låter så mycket – men det är det. Det finns idag bara några hundra el-lastbilar i hela Europa, och endast 195 registrerade tunga sådana, alltså över 16 ton.

– Detta är ett stort steg mot fossilfria transporter. Vi vill leda och driva den transformationen, säger Roger Alm.

Har en stor andel av marknaden

Redan i dag har Volvo en marknadsandel på drygt 40 procent av den europeiska ellastbilsmarknaden. Ambitionen är att fortsätta på den inslagna vägen.

– Femtio procent av de volymer vi säljer 2030 ska vara fossilfria – och hundra procent 2040. Det tar alltid lite tid i början, men sedan accelererar det. Vi hoppas att utvecklingen mot fossilfria transporter går väldigt snabbt nu, säger Roger Alm.

Oklar prislapp

Hur mycket DFDS får betala för de hundra ellastbilarna vill Roger Alm inte säga något om, annat än att det är en totallösning där kunden leasar de tunga lastbilarna på sex år via Volvos finansbolag.

Ellastbilarna ska tillverkas i Tuve med leveransstart om ett år och med en total leveranstid på drygt ett år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.