Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Fager, global personalchef på Volvo Cars, berättar om företagets omstrukturering som innebär att omkring 1 300 anställda varslas. Foto: SVT / Björn Larsson Rosvall/TT

Volvo varslar omkring 1 300 anställda i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Volvo Cars varslar cirka 1 300 anställda i Sverige. Det meddelar företaget på torsdagsförmiddagen.

– Det är alltid tufft, då får man gå ut och söka jobb igen, säger Simon Cronholm, anställd på Volvo Cars.

Volvo Cars ska framöver ha ett ökat fokus på ”kostnadsoptimering och resurseffektivitet”, skriver man i ett pressmeddelande. Därför genomför bolaget en omorganisation som innebär att omkring 1 300 tjänster försvinner.

– Det har varit en tuff ekonomisk tid med ökad konkurrens. Vi har tagit fram en plan för hur vi kan bli mer kostnads- och resurseffektiva, och det är den vi meddelar idag, säger Maria Dagman, presstalesperson på Volvo Cars.

”Ekonomisk motvind”

Omställningen till att bli 100 procent elektrifierade till 2030 har spelat in i beslutet, och även större faktorer som ekonomisk motvind samt ökad konkurrens, och inte minst råvarupriserna som har höjts, bland annat till följd av kriget i Ukraina.

– Omvärlden vi lever har påverkat våra kostnader, att olika typer av material har blivit dyrare, säger Maria Dagman.

Minskar antalet konsulter

I nuläget kommer arbetare inom företagets bilproduktion inte att påverkas, men man kommer göra en översyn och minskning av antalet konsulter och köpta tjänster.

Exempelvis fabriken i Olofström ser inte ut att påverkas i nuläget.

– Det är väl alltid oroligt när man får besked om neddragningar inom företaget, men det är för tidigt att säga något om omfattningen. Produktionsdelarna har ett högt tryck i dag och som det framgår av meddelandet ska de inte påverkas i det här skedet, säger Andelko Cituljski för Volvo i Olofström.

Se Simon Cronholm, anställd på Volvo Cars samt Hanna Fager, Global personalchef Volvo Cars berätta om dagens besked i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.