Göteborgs kommunalråd testkörde Volvos nya ellastbil Foto: SVT

Volvo visar upp sin nya eldrivna lastbil

Publicerad

På torsdagmorgonen visade Volvo lastvagnars upp sin nya eldrivna lastbil. Försäljningen ska påbörjas i Europa från och med nästa år.

För bara några månader sedan visade Tesla och dess ägare Elon Musk upp en eldriven lastbil med 80 mils räckvidd. Men nu smiter Volvo före och ska lansera sin lastbil redan nästa år.

– Vi vill vara ledande när det kommer till att hitta miljövänliga lösningar för lastbilar, säger Claes Nilsson VD Volvo Lastvagnar.

30 mil mellan laddningar

Det ska dock genast tilläggas att de nya lastbilarna handlar om mindre distributionsbilar som främst är tänkta att använda i stadstrafik. Den elektrifierade sophämtningsbil som Volvo visade upp idag kan köra 30 mil innan den måste laddas igen.

– Därför är den inte intressant för fjärrtransporter, den är utvecklad enbart för stadskörning, säger Claes Nilsson VD Volvo Lastvagnar.

Tekniken bygger på de eldrivna bussar som Volvo redan bygger.

Kommunalråd testförare

På torsdagen visades lastbilen upp på Götaplatsen i centrala Göteborg inför ett stort medieuppbåd. Testkörare var Göteborgs kommunalråd, Ann-Sofie Hermansson (S) som själv innehar C-körkort.

– Det blir såklart bättre klimat och bättre luftkvalité. Men också att den är så tyst. Det gör att man kan köra inne i bostadsområden på nätterna, man stör inte och väcker inte folk, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

Försäljningen ska starta under 2019 men redan i år ska utvalda referenskunder börja köra lastbilarna. Ett par pilotbilar kommer att rulla i Göteborg under året och hantera sopor och även leverera varor till butiker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer