Bilden till vänster föreställer en vattensalamander. Bilden till höger är tagen på Northvolts batterifabrik i Västerås. Foto: SVT/TT

Volvos batterifabrik i Mariestad hotas – av vattensalamandrar

Uppdaterad
Publicerad

Den nya batterifabriken som Volvo planerar att bygga i Mariestad har stött på patrull, i form av en strikt skyddad art vattensalamander. Det rapporterar P4 Skaraborg.

– Till våren görs en inventering där man ska se hur många individer som finns, säger Linnea Söderberg till radion.

I området där den nya batterifabriken ska byggas har länsstyrelsen hittat spår av en strikt skyddad art av vattensalamander. Spår av arten ska ha hittats i en damm i en träddunge på området.

Att arten är strikt skyddad betyder att även salamanderns fortplantningsområden och viloplatser ska skyddas, och alltså inte får förstöras.

Inventering görs till våren

Enligt länstyrelsen i Västra Götaland så kommer exploatörerna behöva göra en inventering till våren, där man kommer undersöka hur många individer det rör sig om och hur området används av salamandern.

– Den inventeringen kommer visa hur man går vidare i processen, säger Linnea Söderberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen till P4 Skaraborg.

Den planerade batterifabriken förväntas skapa tusentals nya jobb.

”Alla kommer dricka champange ikväll – se de glada minerna i Mariestad efter beslutet om batterifabriksbygget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar kommunstyrelsens ordförande, Johan Abrahamsson (m) om hur han ser på att Volvo AB satsar på batterifabrik i Skaraborg. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.