West Swedes best in English

Uppdaterad
Publicerad

Rubriken ovan borde vara en baggis för de flesta i Göteborg, för bäst i landet på engelska är göteborgarna tillsammans med andra västsvenskar. Men när man jämför med andra länder tappar Sverige till en bronsplats.

Det är utbildningsföretaget EF som jämfört kunskaperna i engelska mellan olika delar av Sverige, och där gör göteborgarna tillsammans med andra västsvenskar bäst ifrån sig, tätt följda av sydsvenskarna.

– Kanske spelar närheten till kontinenten roll, där engelska blir det gemensamma språket, säger Malin Ankarberg, Sverigechef på EF Education First i ett pressmeddelande.

Sverige tappar till bronsplats

Det är sjätte gången som EF gör undersökningen och Sverige tappar från en förstaplats i fjol till att hamna på en tredjeplats i årets undersökning. Anledningen är att Nederländerna och Danmark spottat upp sig, och puttat ner Sverige från tronen.

– Det är inte svenskarna som blivit sämre sedan förra året, det är danskarna och holländarna som blivit bättre, säger Malin Ankarberg, Sverigechef på EF Education First.

”Ett måste att kunna”

När SVT Nyheter Västs reporter Fouad Youcefi frågar några göteborgare om varför de tror att svenskarna generellt är så bra på engelska, säger många att mycket av den kultur som vi konsumerar är på världsspråket.

– All TV och musik är ju på engelska, ja allting är ju på engelska nuförtiden, det är nästan ett måste att kunna, säger Gunni von Hofsten.

– Vi influeras väldigt mycket av USA och England och ser mycket på engelsk film, säger Maria Svedberg.

Bäst i Sverige, region följt av poäng:

1. Västsverige, 72,10

2. Sydsverige, 71,66

3. Småland, Gotland och Öland, 70,95

4. Övre Norrland, 70,69

5. Stockholm, 70,66

6. Östra Mellansverige, 70,48

7. Norra Mellansverige, 69,55

8. Mellersta Norrland, 67,08

Bäst på engelska, land följt av poäng:

1. Nederländerna, 72.16

2. Danmark, 71,15

3. Sverige, 70,81

4. Norge, 68,54

5. Finland, 66,61

6. Singapore, 63,52

7. Luxemburg, 63,20

Fakta: Om undersökningen

Undersökningen baseras på tester gjorda av 950 000 vuxna i 72 länder där engelska inte är förstaspråk.

I Sverige har 3000 personer deltagit

Medianåldern i undersökningen var 28 år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.