Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yazan Al-Hallis pappa är en av de svenskar som fått evakueras från Gaza via Rafah in i Egypten. Hör honom berätta om situationen i klippet. Foto: Josefin Bengtsson/SVT

Yazans pappa är på väg hem från Gaza: ”Är orolig, han är skadad”

Uppdaterad
Publicerad

Yazan Al-Hallis pappa från Göteborg är en av de svenskar som fått evakueras från Gaza via Rafah in i Egypten.

– Det har varit en mardröm och jag vill att den tar slut. Jag ser fram emot att hämta honom på flygplatsen, säger han.

Ett 80-tal svenskar har fått tillstånd att lämna Gaza via gränsen till Egypten under måndagen. En av dem är Yazan Al-Hallis pappa.

Senast de pratade med varandra var klockan åtta på måndagsmorgonen. Då var pappan vid gränsen, redo att passera över.

Krig mellan Israel och Hamas

– Han var pigg och verkade glad att vara vid gränsen, säger Yazan Al-Halli.

Men sedan dess har Yazan Al-Hallis inte hört någonting nytt. Mobiltäckningen är dålig och det är svårt att hålla kontakten.

– Jag antar att han är i Egypten nu, jag hoppas att han är där, säger Yazan Al-Hallis.

– När jag får veta att min pappa har kommit till Egypten kommer jag inte behöva oroa mig mer över om min pappa lever i dag eller om han kommer leva imorgon, säger han.

Skadades i flyganfall

Yazan Al-Hallis säger att hans pappa har skadats i ett israeliskt flyganfall. Yazan är därför glad över att hans pappa ska få ta sig ut, men han är samtidigt orolig över hur hans pappa kommer att må när han kommer tillbaka till Sverige.

– Det har varit en mardröm och jag vill att den tar slut. Jag ser fram emot att hämta honom på flygplatsen, säger han.

Billström: Vill understryka det egna ansvaret

Yazan säger att han kontaktade UD om sin pappas situation när kriget började och frågade om det fanns någonting familjen kunde göra, men att det då upplevdes som att det var hopplöst.

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger i en intervju med SVT att UD har avrått från resor till Gaza sedan tio år tillbaka. Bland annat för att man gjort bedömningen att om läget hastigt skulle försämras i Gaza skulle UD ha mycket små möjligheter att kunna verka i området.

– Det är precis det som har inträffat nu. Så på nytt vill jag understryka det egna ansvaret som var och en som i dag befinner sig inne i Gaza själv har, säger Billström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet