Advokat Björn Hurtig Foto: SVT

Yxmordet överklagas till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige man som på fredagen fick sitt straff för mordet på Magnus Natschki skärpt i hovrätten, överklagar till högsta instans.
– Jag har ett hopp om att det ska gå, säger Björn Hurtig, mannens advokat till Veckans Brott.

In i det sista tvekade 22-åringen om han skulle stå fast vid sitt överklagande. 

– Jag var lite orolig över hur det skulle gå, han riskerade ju faktiskt att kunna få livstid. Men det är hans liv och beslut, säger Björn Hurtig. 

Så sent som i går eftermiddag meddelade 22-åringen sin advokat att ”vi kör!”. I dag kom beskedet: hovrätten skärper straffet för mord från 10 års fängelse, till 14. Därmed väljer hovrätten att skärpa straffet mer än vad åklagaren hade yrkat. 

– Min klient blev chockad, förtvivlad och ledsen, säger Björn Hurtig.

Hovrättens ordförande var skiljaktig och hade velat döma till 17 år.

22-åringen ansåg sig tvingad

 Men 22-åringen ångrar inte att han angav sig själv och hela tiden har samarbetat med polis i utredningen, säger Björn Hurtig.

– Min klient har redan från start velat att sanningen ska komma fram, av hänsyn både till Magnus familj och sin egen. Däremot är han så klart ledsen och säger ”är det detta rättssystemet ger mig. De säger att jag blev tvingad, ändå får jag högst straff av alla”. 

22-åringen och Björn Hurtig har redan bestämt sig för att överklaga till Högsta domstolen, HD, men först ska de gå igenom hovrättens dom ordentligt. 

– Hovrätten köper argumentet varför min klient ska anses trovärdig. Det de inte köper är att han agerat i nöd. Men jag anser att min klient blev kidnappad och tvingad till något han inte ville göra. Även han är ett brottsoffer, säger Björn Hurtig.

Hoppas på HD

Advokaten anser att hovrätten inte lyssnat på de två experter som vittnat om att 22-åringen blivit tvingad att hugga ihjäl sig vän Magnus Natschki.

Samtidigt poängterar Björn Hurtig att det alltid är mycket svårt att beviljas prövningstillstånd i HD.

– Det är extremt svårt. Men jag har faktiskt ett hopp.

Misstänkta låstes in tillsammans

Veckans brott har tidigare rapporterat att 22-åringen och den 34-åring som pekats ut som hjärnan bakom attacken mot Magnus Natschki låstes in tillsammans på häktet. Björn Hurtig har inte tagit ställning till om han och hans klient ska agera kring det.

– I nuläget gör vi i alla fall inget. Vi har haft fokus på hovrättens dom. Jag vet inte hur Kriminalvården tänker agera kring att de låstes in tillsammans, det hade ju kunnat hända mycket under de där minutrarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer