Zebran Zesar älskar åsnor och gillar att skaffa barn med dem. Foto: SVT

Zebran Zesar föredrar åsnor

Publicerad

Zebrahannen Zesar är pappa till fyra Zonkiebarn. Trots att Zesar haft tillgång till honor av zebrakön föredrar han alltså att betäcka åsnor.

Ett av Sveriges ovanligaste djur är den så kallade zonkeyn – i hela landet räknar man med att det finns fyra stycken. Att det finns så många är uteslutande på grund av en naturens nyck – att Zebran Zesar är ovanligt förtjust i åsnor.

Zonkey är alltså namnet på den sterila avkomma som blir resultatet av att en zebra parar sig med en åsna. En hybrid som fick ett visst medialt genomslag tidigare i höstas när zonkeyn Zorbits i Munkedal visade sig vara möjlig att rida på.

Kärlek över gränserna

SVT Nyheter Väst ställdes inför två alternativ – antingen så åker vi till Munkedal och rider på Zorbits, eller så försöker vi ta reda på hur och varför han blev till. Valet föll på det senare. I inslaget möter ni Zorbits mamma (åsna) och pappa (zebra).

Det hela är en historia om kärlek mot alla odds.

Se klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer