Foto: SVT.

Drar 1,5 mils skridskoslinga

Publicerad

Nu är det möjligt att ge sig ut på långfärd med skridskor på Tavelsjön. Och ideella krafter i Tavelsjö AIK jobbar för en total sträckning på hela 15 kilometer.

– Senaste åren har vi ju märkt att vädret inneburit att vi fått en allt kortare skidsäsong och att det blivit mer och mer skridskoåkning, så då sa vi det att vi gör slag i saken och gör en långfärdsskridskobana helt enkelt. Vi har ju en fantastisk sjö med bra is, berättar Mattias Bornerberg.

Men det har varit en del utmaningar på vägen.

– Jo, vi brukar ha stabil is här men sjön är lite ojämn och det finns utlopp och ställen där isens kvalitet är lite varierande, men vi tror att med bra maskiner och stort engagemang så kan vi få till en riktigt fin slinga.

Och just det där med maskinerna har varit en utmaning i sig.

– Det blir tufft när vi har köldknäppar som heter duga på nästan 30 grader men vi har ändå med lite hjälp lyckats köra upp delar av slingan, konstaterar Bornerberg.

”Fantastiskt tillmötesgående”

Den gamla Volvotraktorn från 1960-talet var till exempel inte van att gå så hårt i kyla, och har blivit stående mitt ute på sjön. Efter att ha bytt bränsleslang är den dock på banan igen. För att klara av att hålla spåret öppet krävs också bland annat fyrhjuling och plog.

– Tillsammans har engagerade i bygden lyckats skrapa ihop de pengar som behövs och sen finns det alltid praktisk hjälp att få. Alla har varit fantastiskt tillmötesgående och positiva till det här, säger Mattias och ser strålande glad ut.

Han hoppas verkligen att alla ska kunna ha glädje av skridskoleden.

– Den som vill kan få ett rejält träningspass samtidigt som äldre kan ta en tur med spark, barnfamiljer kan komma hit till Sundlingska gården och fika och åka, eller packa en rygga och ge sig ut en sväng. Det finns alla möjligheter.

Tanken är att försöka hålla ett spår öppet i form av åtta, och sedan kanske få till en sträckning tvärsöver för att skapa lite olika valmöjligheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer