Oanmälda hyreshöjningar är den vanligaste orsaken till att pensionärerna får för lite i bostadstillägg. Nu uppmanas pensionärerna kontrollera att de anmält aktuell hyra till Pensionsmyndigheten. En genomgång Pensionsmyndigheten gjort visar att drygt 60.000 pensionärer i landet kan ha rätt till höjt bostadstillägg.
Drygt 1.900 i Västerbotten
Siffran för Västerbottens län är drygt 1 900 personer. Det gäller pensionärer som har bostadstillägg idag men som inte anmält någon förändring av hyran och det gäller endast de som har bostadstillägg beräknat efter en hyra som ligger under taket för högsta bostadskostnad, alltså 5.000 kronor per månad.
– Varje år höjs hyrorna runt om i hela landet. Pensionsmyndigheten går ut med den här informationen för att påminna om att man behöver anmäla sin nya hyra till oss, för att få rätt bostadstillägg utbetalt. Det är angeläget att alla pensionärer får den ersättning de har rätt till, och därför arbetar vi aktivt för att rätt bostadstillägg ska utbetalas, säger Maria Modin, kontrollansvarig på Pensionsmyndigheten.
– Vi arbetar också för att nå ut med information om bostadstillägg till de pensionärer som kan ha rätt till förmånen, men som inte har ansökt om den.
Skattefritt tillägg
Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för pensionärer med låg pension. Det är inkomstprövat och beräknas utifrån bostadskostnad, inkomster och eventuell förmögenhet. Som högst kan en ensamstående pensionär få 95 procent av bostadskostnaden upp till 5.000 kronor plus ett tillägg på 340 kronor. Om bostadskostnaden är högre kan de ändå inte få mer.
Så gör du
För att pensionärerna ska få rätt ersättning är det viktigt att de även anmäler andra förändringar som kan påverka bostadstillägget. Till exempel:
- ändrade boendeförhållanden, till exempel fler eller färre boende i bostaden
- ändrade inkomster* – om den totala årsinkomsten sänks
- ändrade inkomster** – om den totala årsinkomsten ökar med 1000 kr eller mer
- om pensionären har en förmögenhet** på mer än 100 000 kronor och förmögenheten har minskat
- om pensionären har en förmögenhet** på mer än 100 000 kronor och förmögenheten har ökat med mer än 5 000 kronor
*Som inkomst räknas alla inkomster, t.ex. privat pension eller arbetsinkomst. Även tillfälligainkomster samt förändringar av inkomst av kapital (ränta, vinst eller utdelning) behöver anmälas.
**Som förmögenhet räknas även fritidshus, t.ex. om du äger en sommarstuga. Om din sammanlagda förmögenhet överstiger 100.000 kronor behöver du anmäla förändringar.
Antal personer som kan få höjt bostadstillägg:
Skellefteå: 605
Umeå: 534
Lycksele: 115
Vilhelmina: 92
Storuman: 71
Vännäs: 65
Nordmaling: 63
Robertsfors: 54
Dorotea: 53
Malå: 51
Norsjö: 50
Åsele: 50
Vindeln: 42
Bjurholm: 34
Sorsele: 26
Källa: Pensionsmyndigheten