Brobygget över Umeälven går in i en ny fas. Foto: SVT

Se den 103 meter långa bron ta form över Umeälven

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har utskjutandet av en 103 meter lång stålbro över Umeälven satt igång. Bron är en Västra länkens sammanlagt 18 broar.

Just den här sträckan på Västra länken är den mest brotäta. Nästa höst – den 31 oktober 2021 – ska Västra länken vara körbar. Vägen ska ta trafik från inlandet söderut på E4 utan att passera centrala Umeå, och blir en del i Umeås ringled runt staden. I dagarna har lanseringen, utskjutandet av själva brodelen, över Umeälven påbörjats.

– Det är lite småproblem på vägen men det är sådant man löser efter hand. Vid årsskiftet ska den vara över älven, säger platschefen Magnus Alskog.

Västra länken miljardprojekt

Trafikverket är beställare av bron.

– Det är ingen vardagslansering. Det är en väldigt stor stållåda som ska lanseras ut 103 meter över älven. Konsekvenserna av ett misslyckande är ödesdigra, konstaterar Gerhard Barrestål, projektledare för den här delen av Västra länken.

Västra länken beräknas kosta 1,4 miljarder kronor och medfinansieras av Umeå kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västra länken

Mer i ämnet