Genrebild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Åsele sparar in på äldreboenden – tolv platser ska bort

Uppdaterad
Publicerad

Tolv platser tas bort inom äldreomsorgen när Åsele måste spara pengar. Detta klubbades på måndagen under kommunfullmäktiges sammanträde.

Det var ett oenigt kommunfullmäktige som på måndagen beslutade att dra ned på platserna samt samla all äldreomsorg under samma tak. Enligt kommunalrådet Gunnel Jonsson (S) ser Socialtjänsten ut att gå back 18 miljoner kronor och att det här beslutet därför är nödvändigt.

– Liberalerna och Centerpartiet vill behålla alla platser men de har inga andra förslag. Vi måste se över kostymen och den är för stor, säger kommunalrådet Gunnel Jonsson (S).

”Vi vänder en atlantångare”

Hon menar att det här beslutet inte kommer påverka tillgängligheten av platser negativt då Åsele nästan ligger högst till i Sverige gällande platser för 65 år och uppåt.

– Den som behöver vård och omsorg ska få det. Vi har ett gammalt boende med flera våningar som håller på att byggas om och det är dit vi har tänkt att centrera det här.

Hur beslutet kommer att påverka ekonomin är i nuläget svårt att säga.

– Från början kommer man inte se någonting, det är en atlantångare vi ska vända.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer