Åklagare Andreas Nyberg anser att bevisen är starka. Foto: SVT

Åklagaren: ”Använt våld i flera av våldtäkterna”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Andreas Nyberg anser att bevisningen mot den 18-årige mannen är stark. Han yrkar på att mannen som misstänks för flera våldtäkter ska dömas för samtliga åtalspunkter.

De misstänkta brotten ska ha ägt rum då mannen var 15 och 18 år gammal. Att det tagit så lång tid att få honom häktad beror enligt åklagaren på mannens unga ålder. I somras delgavs mannen misstanke om en av barnvåldtäkterna. Redan i oktober några månader senare misstänks han ha våldtagit på nytt.

– Då valde vi att häkta honom, dels på grund av att han fyllt 18 då och dels på grund av den stora risken att han skulle begå fler brott, säger åklagare Andreas Nyberg.

Skolsköterska spelar stor roll

Åklagaren anser att bevisningen mot mannen är stark. Ett av bevisen är vittnesmål från en skolsköterska som uppmärksammade den misstänka våldtäkten i oktober.

– Skolsköterskan har varit ett viktigt stöd från vuxenvärlden till den unga flickan. Hon har fått flickan att våga anmäla våldtäkten. Det är ett av många starka bevis vi har tycker jag, säger Andreas Nyberg.

Känt till åldern på flickorna

Den 18-åriga mannen förnekar brott. Han menar att det varit ömsesidigt sex. Åklagaren menar däremot att han vetat om att det är olagligt att ha samlag med minderåriga. I flera av fallen har det även förekommit våld menar Andreas Nyberg.

– Vi vet att han känt till åldern på målsägande. Vi vet även att han har använt våld i flera av våldtäkterna. Vi kommer att yrka på att han döms för våldtäkt och våldtäkt mot barn, säger Anderas Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.