Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thelma Wikström (M) är yngst i länet som blivit invald i kommunfullmäktige. Här är hon tillsammans med den amerikanska cocker spanieln Lovis. Foto: Marilén Karlsson/SVT

19-åriga Thelma Wikström (M) i Vindeln är länets yngsta kommunpolitiker

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga Thelma Wikström (M) i Vindeln har efter valet röstats in i kommunfullmäktige och är därmed länets yngsta kommunpolitiker. En fråga hon kommer driva, efter att hon gjort lumpen, är skolfrågan.

– Skolfrågor ligger mig varmt om hjärtat. Det är också därför jag valde att engagera mig politiskt, säger Thelma Wikström.

Thelma Wikström började engagera sig i politiken mellan 2018 och 2019.

– Jag tog kontakt med alla partier och då visade det sig att jag sympatiserade mest med Moderaterna, säger Thelma Wikström.

Valet 2022 Vindeln

Efter valet har hon fått plats i kommunfullmäktige, men just nu gör hon lumpen i Boden där hon är lednings- och sambandssoldat.

– Det finns en ersättare för mig och jag kommer att vara med på alla möten jag kan, säger hon.

I kommunvalet gick Moderaterna fram 5,4 procentenheter och fick två nya mandat. Totalt har partiet nu sju mandat. Thelma Wikström tycker det är roligt att det gått så bra för partiet och säger att samtals förs mellan partier och personer, men hon vill inte gå in på vilka moderaterna pratar med.

Kommunalrådsposten lockar

Thelma Wikström vill jobba för att förbättra skolorna i kommunen.

– Jag vill att alla elever i Vindeln ska klara sina betyg. Skolfrågor ligger mig nära hjärtat, det var därför jag valde att engagera mig politiskt, säger hon.

Inför nästa val, kommer du satsa på kommunalrådsposten i Vindeln då?

– Nu vet vi inte hur den politiska organisationen kommer se ut, men det hade varit väldigt coolt att vara det.

Hör Thelma Wikström berätta i videon om varför hon tror att det är viktigt med unga i politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Vindeln

Mer i ämnet