Nästan 200 vårdbiträden i Skellefteå kommun får nu erbjudande om tillsvidareanställning. Foto: TT

200 vårdbiträden får tillsvidareanställning i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Nu erbjuds närmare 200 vikarier fasta tjänster vid ett och samma tillfälle i Skellefteå. Det efter att kommunen beslutat att samtliga vårdbiträden inom hemtjänst och vård- och omsorgsboende som lasats in ska få en tillsvidareanställning.

Från och med den första april kommer alla vårdbiträden inom hemtjänst och vård- och omsorgsboende, som jobbat tillräckligt länge för att omfattas av lagen om anställningsskydd (LAS), erbjudas tillsvidareanställning.

– Jag gläds med alla medarbetare som vi nu kan erbjuda en tryggare anställning. Vi vill vara en bra arbetsgivare som man väljer att stanna kvar hos, säger Linda Dehlin, verksamhetschef för vård- och omsorgsboende.

Det innebär att alla som uppnått företrädesrätt enligt LAS kommer att erbjudas tillsvidareanställning.

– Vi avvecklar helt enkelt LAS-listan för vårdbiträden, vilket känns otroligt bra. Nu kan vi erbjuda en snabbare väg från vikariat till tillsvidareanställning, säger Sonny Bergmark, verksamhetschef för hemtjänsten i Skellefteå kommun.

Men hur kommer det sig att man inte gjort det här tidigare?

– Det tar en stund att få ihop det. Vi gjorde samma grej för undersköterskor för några år sedan och nu har vi kommit till ett rekryteringsläge där vi känner att det är nödvändigt även för den här gruppen, säger Sonny Bergmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.