Joakim Génetay, fastighetsbolaget Ledstången. Foto: Fastighetsbolaget Ledstången/SVT

220 nya studentbostäder byggs

Uppdaterad
Publicerad

Området Älvdansen på Tomtebo i Umeå ska bli platsen för 220 studentlägenheter. Fastighetsbolaget Ledstången ska nu etablera sig i Umeå med sitt första bostadsprojekt.
– Det är en trång sektor i nuläget, det finns inte jättemycket byggplanerad mark, säger Joakim Genetay, Ledstångens representant i Umeå och initiativtagare till byggprojektet på Tomtebo.

Joakim Genetay, som också är involverad i basketlaget Udominate, är ansvarig för Umeå i byggprojektet som väntas påbörjas på Tomtebo i sommar.

– Först ska skogen avverkas på tomten, men det ska bli byggstart i sommar i alla fall. Vi hoppas komma igång så snart som möjligt, säger Joakim Genetay, Ledstångens representant i Umeå och initiativtagare till byggprojektet.

”Målsättningen är 200 lägenheter per år”

Investeringen för de 220 studentlägenheterna ligger på runt 200 miljoner kronor, men kan komma att bli mer än så. Just nu söker företaget mark för nybyggnationer eller hyresfastigheter till försäljning runt hela Umeå för framtida bostadsbyggen. Målsättningen för framtiden är att bygga kring 200 lägenheter per år, då både studentbostäder och hyresbostäder.

– Vi tittar ständigt på mark och fastigheter i staden. Det är så klart intressant med bland annat Nydala sjöstad och längre fram. Det är en trång sektor i nuläget, det finns inte jättemycket byggplanerad mark, men det finns många intresserade aktörer, säger Genetay.

Hur finansieras då det här projektet, men även de som planerades för framtiden?

– Det investeras genom kapital, men vi belånar också. Företaget är relativt nytt men har kapitalstarka ägare som vill investera i bland annat fastigheter. Vi söker ju olika typer av finansiering för varje projekt, det är inte så att det finns massa pengar i en kassakista. Men vi har god tillgång på kapital.

Inflyttning till 2019

Inflyttningen är planerad till vårterminen 2019, och enligt företaget kommer mer information kring projektet under hösten 2017. Då öppnas möjlighet att ställa sig i kö för en lägenhet.

Tomtebo ligger en bit utanför centrum, är det gynnsamt med bostäder riktade till studenter så långt bort från universitetet?

– Ja, vi tycker det är ett jättetrevligt område som är naturnära. Sedan går bussen från Tomtebo till universitetet. Går eller cyklar man är det 2,5 kilometer, så det är bra mycket närmare än många studenter bor universitetet nu.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.