23 förskolebarn förgiftades av bär

Uppdaterad
Publicerad

Minst 23 förskolebarn förgiftades när de åt av det giftiga bäret Tibast vid förskolan Stacken i Obbola på onsdagen.

– De flesta har sveda i munnen och några har ont i magen, säger chefsläkare Ulf Segerberg till Västerbottensnytt.

Enligt Norrlands universitetssjukhus har sex barn lagts in på sjukhuset för observation, men ingen ska vara allvarligt förgiftad.

– De flesta har sveda i munnen och några har ont i magen, säger chefsläkare Ulf Segerberg till Västerbottensnytt.

Förskolan har totalt 54 barn på sina avdelningar. Leia Fundell var ett av förskolebarnen som inte åt av det giftiga bäret.

– Det är klart att man blir orolig som förälder. Det är naturligtvist tråkigt för dem som är drabbade, säger Leias förälder Ronnie Fundell.

Trodde bären var ärter

Personalen på förskolan vill inte ge några kommentarer framför kameran men en ur personalen säger att de inte hade en aning om att det fanns en Tibestbuske i den privata trädgården – bara några decimeter ifrån förskolegårdens staket.

– Allting går att förebygga men det är väl ingen som har tänkt på att det fanns en Tibestbuske i närheten. Förskolan har informerat så gott de kan så jag tycker att man i nuläget kan säga att personalen har skött sig väldigt bra, säger föräldern Ronnie Fundell.

Tibast är i vanliga fall röda men nu när de var omogna trodde barnen att de var ärter de åt. Nu är ett extra skydd uppsatt så att barnen inte ska kunna nå busken.

– Det är ganska giftiga bär. Men det är svårt att äta många för det svider i munnen, säger chefsläkare Ulf Segerberg.

Sjukhuset har nu avvecklat den höjda beredskapen man intog tidigare under onsdagen.

Olle Gunn/Christer Janson

Mer om växten Tibast

Latinskt namn: Daphne mezereum

Växten är giftig. Speciellt bark och bär innehåller daphnetoxin och mezerein som är starkt irriterande. Allvarliga förgiftningar är ovanliga.

Symtom:

Brännande känsla i mun och svalg samt svullnad, blåsor, salivavsöndring, sväljsvårigheter, kräkningar, magsmärtor och diarré.

I allvarliga fall ev. även medvetslöshet, kramper och njurpåverkan.

Växtsaften kan ge kraftig ögonirritation och hudretning.

Källa: Giftinformationscentralen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.