24 tjurar lösa efter att ha rymt från anstalten i Sörbyn. Foto: SVT Design

Förrymda fängelsetjurar hemma igen

Uppdaterad
Publicerad

Vid tretiden i natt skedde en annorlunda rymning från Sörbyns kriminalvårdsanstalt utanför Umeå. 24 tjurar, inte tjuvar, försvann spårlöst. På eftermiddagen var alla tjurarna hittade.

Under natten har 24 tjurar rymt från Sörbyns kriminalvårdsanstalt, enligt SOS Alarm.

Tjurarna tog sig ut från anstalten någon gång under natten, och sökandet efter dem pågick under många timmar. Vid lunchtid hittades ett tiotal djur som gått över isen till en ö och ett par timmar senare var samtliga djur återbördade till anstalten.

– De hade promenerat i väg och var på en liten ö ute vid kusten. Alla var tillsammans och nu har de allihopa kommit åter, säger Nicklas Sahlström, kriminalvårdare på Sörbyanstalten, till TT.

Sörbyns kriminalvårdsanstalt som ligger mellan Umeå och Örnsköldsvik är en öppen anstalt som bland annat driver lantbruk. Rymningen upptäcktes redan vid tretiden inatt.

– Det är inte varje dag det här inträffar. Folk ringer in om alla möjliga saker. Men inte det här, säger Mattias Sydlén på polisen.

– De har varit inhägnade och forcerat en stängsel ungefär 1,5 meter brett. Där har de smitit allihopa, säger Maria Nevander, kriminalvårdare på anstalten Sörbyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.