Man i 30-årsåldern försökte våldta äldre kvinna i Västerbottens inland – hotade med kniv

Publicerad

En man i 30-årsåldern bröt sig in i en 75-årig kvinnas bostad i en inlandskommun i Västerbottens och försökte våldta henne.

Mannen döms nu till fängelse.

Det var i början av januari som händelsen ägde rum. Mannen bröt sig in i kvinnans bostad och försökte genom hot och våld genomföra ett samlag. Mannen ska enligt domen bland annat hållit en kniv riktad mot henne.

Kvinnans son och hennes barnbarn kom hem när mannen fortfarande befann sig i lägenheten. I bevisningen fanns bland annat vittnesförhör och fotografier från lägenheten.

Mannen nekar till brott och menar att det var kvinnan som ville ha sex. I domen står att kvinnan är gammal, bräcklig och nästan helt blind.

”Det är svårt att föreställa sig att hon skulle vilja eller förmå att övermanna och göra sexuella närmanden mot en 30-årig främmande man”, skriver tingsrätten i domen.

Mannen döms nu vid Umeå tingsrätt till fängelse i ett år och sex månader. Mannen ska även betala skadestånd på 62 000 kronor till kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.