Blommor och ljus på platsen i Umeå där en 19-åring sköts till döds. Foto: Tommy Forsgren, SVT

30-åring åtalas för mord och tre mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Den 30-årige man som suttit häktad misstänkt för ett mord och tre fall av mordförsök kommer under fredagen att åtalas för gärningarna. Det meddelar kammaråklagare Andreas Nyberg i ett pressmeddelande.

Det var sent den 23 januari som två grupperingar träffades på en parkeringplats i ett bostadsområde på stadsdelen Ersboda i Umeå. Minst åtta skott avlossades och enligt åklagaren tyder allt på att samtliga skott kom från ett och samma vapen.

– Den misstänkte har beväpnat sig med en pistol. Mitt påstående är att han har varit på plats för att utgöra ett skydd för den ena grupperingen, säger kammaråklagare Andreas Nyberg som lett förundersökningen i pressutskicket.

Dödsskjutning på Ersboda

19-åring dog

Fyra personer träffades av skotten, en av dem, en 19-årig man skadades så pass allvarligt att denne avled av skadorna.

Den tekniska bevisningen åklagaren lägger fram består bland annat av handskar som kan kopplas till skjutningen genom platsen de hittades på samt genom tändsatspartiklar och till den misstänkte genom DNA.

Rättegången är planerad att börja 2 oktober. Den misstänkte 30-åringen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet