Foto: SVT

300 miljoner måste sparas för nya regionen

Uppdaterad
Publicerad

300 miljoner måste sparas när landstinget byter kostym och blir Region Västerbotten nästa år. Sparplaner som nu tas fram och ska vara klara till våren.

Förra mandatperioden skulle det också sparas. Men det blev en skattehöjning på 50 öre istället. Inte heller nu kan en skattehöjning uteslutas.

– Det är absolut inte uteslutet, men det är inte det vi jobbar med i första hand, säger Peter Olofsson (S) landstingsråd.

Ett universitetssjukhus som kostar mycket pengar och ett stort län med låg skattekraft. Norrland, fyra landsting – eller regioner – med en ekonomi under isen. Där patienterna helst behandlas på hemmaplan. Sänds de iväg får Västerbotten inte alltid fullt betalt.

Starten för Region Västerbotten kunde vara bättre.

– Jag utesluter inte en skattehöjning särskilt som den rödgröna majoriteten tappar greppet om utveckling, säger Niklas Sandström (M) landstingsråd.

Till våren skall sparutredningen på 300 miljoner kronor vara klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.