Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Nu håller det 40 år till” – hör Statkraft om förstärkningen Foto: Berno Jonsson / SVT.

Här förstärks strandkanten vid Umeälven – på grund av vattenkraften

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan vattenkraften byggdes ut i Umeälven på 1960-talet så förstärks nu marken längs strandkanten i Granö, mellan Umeå och Lycksele. Bakom satsningen står elbolaget Statkraft.

Totalt satsar Statkraft en miljon kronor och 3000 ton bergkross på förstärkningar av erosionsskyddet i Granö. Bolaget är underhållsskyldigt, eftersom höjning och sänkning av vattennivåerna sliter på strandkanten.

– Det är ett stort projekt där vi kör upp cirka 75 flak med bergkross som en hjullastare och grävmaskin tar hand om och förstärker udden där det finns trädkojor i Granö, berättar Sture Andersson som är drift och underhållsansvarig för Statkrafts anläggningar i Umeälven och Skellefteälven.

Norra Sverige behöver mer el

Enligt Statkraft kan fler renoveringar behövas längs vattendragen de kommande åren i och med att regeringen i somras beslutat om en nationell plan för omprövning av vattenkraften till moderna miljövillkor.

Samtidigt visar en rapport från Region Norrbotten att norra Sverige behöver mer el de kommande åren på grund av stora industrisatsningar, som till exempel batterifabriken i Skellefteå. Det innebär att man inte kommer att kunna exportera lika mycket el söderut som tidigare. Det har Sveriges Radio rapporterat om. Men enligt Statkraft så är det inte möjligt att bygga ut vattenkraften särskilt mycket mer.

Åk med i hjullastaren och se mer om hur arbetet att förstärka strandkanten går till i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer