Mattias Lundgren, ordförande för ST-facket på Arbetsförmedlingen i Västerbotten och Norrbotten, menar att det komma att bli fler uppsägningar. Foto: SVT

37 personer har sagts upp från Arbetsförmedlingen i länet

Uppdaterad
Publicerad

37 personer anställda vid Arbetsförmedlingen i Västerbottens län har sagts upp. Detta som en följd av kraftiga nedskärningar. Men enligt facket kan det vänta ännu fler uppsägningar.

I januari i år varslades 4 500 av Arbetsförmedlingens anställda i hela landet. Detta till följd av att Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag minskades med 800 miljoner kronor.

Nu har de första uppsägningarna förhandlats klart och enligt Arbetsförmedlingen är det 37 personer i Västerbottens län som sagts upp.

– Det är en konsekvens av varslet som lades och det är så klart jättetråkigt för de berörda, säger Mattias Lundgren, ordförande för ST-facket på Arbetsförmedlingen i Västerbotten och Norrbotten.

”Det är inte slut ännu”

Bara i Umeå-regionen är det 26 personer totalt som fått besked om uppsägning. I Skellefteå och södra Lappland handlar det om elva personer.

– Det här var väntat men det är inte slut ännu. Det pågår förhandlingar fortfarande, säger Lundgren.

Det kan alltså bli fler som sägs upp?

– Ja, absolut. Alla funktioner är inte förhandlade ännu och därför kan det komma att bli fler som sägs upp.

Kan komma en andra våg

Det kan alltså vänta en andra våg av uppsägningar men det lär dröja några månader innan det kan lämnas slutgiltigt besked.

– Det kommer ta tid innan allt är klart, det blir först efter sommaren. Det sista som ska förhandlas är chefsfunktionerna, säger Mattias Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.