Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ledningens bilar får alla bra körningar” – hör taxichaufförerna i Umeå om varför de gått ut i strejk. Foto: Per-Anders Fredriksson/SVT

50-tal taxichaufförer i strejk i Umeå – kräver bättre villkor: ”Vi har ingen sluttid”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal taxichaufförer från flera olika taxibolag i Umeå har gått ut i strejk under måndagen. Taxichaufförerna kräver högre lön och bättre villkor.

– Allting måste förbättras, säger Johnny Parsa, talesperson för taxichaufförerna i Umeå.

Taxibilarna står stilla på Umeå flygplats. Taxichaufförerna protesterar och kräver bättre arbetsvillkor och bättre lön. Det handlar om taxibolagen som är knutna till Cabonline, bland annat Umeå taxi och TaxiKurir.

– Vi vill ha bättre lön, bättre uppdelning av körningarna. Vi är omkring 50 taxichaufförer som strejkar idag, säger Johnny Parsa.

Strejken pågår mellan 05-17 alla dagar, så länge det behövs.

– Vi har ingen sluttid, vi strejkar så länge det behövs, säger Parsa.

Skolbarn drabbas – Umeå kommun ovetandes 

Strejken drabbar även skolskjuts och färdtjänst.

– Jag utgår från att Cabonline prioriterar barnen med de bilar som fortfarande är i rullning. Men vi har inte fått någon information. Vi för dialog med Cabonline just nu om hur det här ska lösas, säger Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör Umeå kommun.

Umeå kommun har skickat ut ett meddelande till alla vårdnadshavare om att det kan vara problem med skolskjutsar.

SVT Nyheter söker Cabonline.

Texten uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.