När hundarna omhändertogs förra våren var de enligt länsstyrelsen magra, smutsiga och många hade tovig päls. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten.

80 hundar omhändertogs – uppfödare döms

Uppdaterad
Publicerad

Polisen omhändertog förra året över 80 hundar från en kennel i Västerbotten. Nu döms uppfödaren för djurplågeri. 

I mars förra året gjorde länsstyrelsen en tillsyn hos en hunduppfödaren i Västerbotten, då hundarna omhändertogs. Uppfödaren hade då nyligen flyttat till Västerbotten och kontrollen gjordes efter ett tips från länsstyrelsen i det län där kenneln tidigare låg.

Två veckor innan hundarna omhändertogs hade djurägaren fått ett föreläggande med en rad punkter som måste åtgärdas, bland annat bedömdes några av hundarna som magra, och det var smutsigt och låg avföring där hundarna vistades. Men vid en ny kontroll bedömdes att inga av bristerna hade åtgärdats, skriver tingsrätten i en dom mot uppfödaren. Vid en inspektion efter att uppfödaren flyttat till Västerbotten noterades en tandfraktur hos en av hundarna som enligt veterinärerna behövde åtgärdas direkt.

Villkorlig dom

Uppfödaren döms nu till villkorlig dom för djurplågeri. Tingsrätten skriver i domen att uppfödaren låtit bli att åtgärda missförhållandena för hundarna och ”har varit grovt oaktsam i förhållande till det lidande som hundarna kommit att utsättas för”.

Uppfödaren har nekat till brott och bland annat menat att extrapersonal haft ansvar för hundarna under den aktuella perioden, men enligt tingsrätten är det ändå ägaren som är ansvarig för att djurskyddslagen följs.

Uppfödarens tillstånd att bedriva kennelverksamhet drogs in i april 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.