Foto: SVT

Här säger man adjö till hyrläkarna

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Västerbotten har inte råd med hyrläkarna, men de blir bara fler.

Ett undantag finns i Robertsfors. Där har hälsocentralen lyckats med konststycket att göra sig fri från hyrläkarna. Sedan i augusti är alla fem distriktsläkartjänster besatta. Hur bär man sig åt?

– Det handlar om ett långsiktigt arbete. Vi satsar på att utbildningsläkare ska utbilda sig till allmänläkare, och att de sedan vill komma tillbaka hit som distriktsläkare. Och vi har lyckats rekrytera flera på det sättet på sista tiden, säger verksamhetschefen Carola Degerman vid Robertsfors hälsocentral.

Att trivas är en nyckelfaktor

Att få utbildningsläkare att trivas med jobbet på hälsocentralen blir då en nyckelfaktor. Och i Robertsfors har man medvetet satsat på att få till en bra arbetsmiljö med humana scheman och fungerande team där man hjälps åt och överlappar ansvaret för patienterna.

– Det är trevlig personal här, och vi jobbar i team med sjuksköterskor och läkare. Det fungerar bra och det är viktigt för patienterna, säger Ignace Nzotungwanayo, en av fem distriktsläkare på hälsocentralen.

Lättare sagt än gjort

Men även Robertsfors har suttit fast i stafettläkarträsket, och att bryta en ond cirkel är lättare sagt än gjort. Desto viktigt då att det finns erfaren personal på övriga poster.

– Vi har sjuksköterskor som är specialister på diabetes och astmabehandling, sjukgymnaster och barnmorskor. De kan ta första kontakten, och sedan lotsa patienten vidare till en läkare. Och det är oerhört viktigt att alla poster är besatta. Fattas en länk, så faller det, säger Carola Degerman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.