Hör Kristina Svartz, generaldirektör för MFoF, berättar varför de inte utreder adoptionerna. Foto: SVT

Ansvarig myndighet utreder inte adoptionerna

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFoF, har beslutat att inte öppna ett tillsynsärende och utreda Adoptionscentrums förmedling av adoptioner från Chile.

Enligt generaldirektör Kristina Svartz är förklaringen att den uppgiften inte ryms inom myndighetens uppdrag.

– Vi ansvarar för tillsyn som gäller deras auktorisation, rätt att förmedla adoptioner, idag, och har inte verktygen för att utreda sådant som ligger bakåt i tid, kommenterar hon.

Uppdraget inte utformat på det sättet

Vad är det för verktyg du pratar om?

– Det handlar till exempel om vår rätt att ta del av handlingar och dokument men framförallt är vårt uppdrag inte utformat på det sättet.

Hänvisar till hemsidan

Adoptionscentrums verksamhetschef Maria Doré hänvisar till den information de har på sin hemsida och ger inga mer detaljerade svar.

– Vi har ju begärt en granskning men vi får förhålla oss till att MFoF bestämt sig för att inte göra en, säger verksamhetschefen.

Förmedlar adoptionerna

Adoptionscentrums uppgift var och är att förmedla själva adoptionerna och ännu har brottsutredningen i Chile inte presenterat några anklagelser eller frågor riktade till verksamheten.

Svarat på frågor gällande en medarbetare

Det förmedlingen hittills gjort med koppling till händelseutvecklingen är att svara på frågor som rör en före detta medarbetare som anmält den chilenska TV-kanalen för förtal i samband med att kanalen avslöjade misstankar om olagliga adoptioner, skriver Adoptionscentrum på sin hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer