Foto: SVT.

Starka protester mot utvisning av afghanska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingar från Afghanistan utvisas från Sverige och övriga EU. Detta har fått mothugg och flera platser i Sverige protesterar mot detta.

Afghaner är den näst största gruppen av asylsökande i både EU och Sverige. Sen förra året har över 42.000 sökt asyl i Sverige, detta skriver EKOT.

Brev till regeringen

Idag tog Västerbottens landshövdig Magdalena Andersson emot ett öppet prostestbrev angående återsändingen av flyktingar till Afghanistan. Vän i Umeå, volontärer, pedagoger och flyktingarnas förening står bakom protesten. Landshövdingen uttrycker förståelse för engagemanget.

– Jag är ju en statlig representant, jag är ju inte den som är för eller emot en lista, men jag förstår engagemanget, säger Magdalena Andersson.

Protesterar

Susanne Hoffman är arrangör för protesterna i Umeå och hon hoppas att regeringen kommer att läsa brevet och  det gör skillnad.

– Sverige skickar tillbaka barn och vuxna till Afghanistan och det är ett land som inte är okej att skicka tillbaks till. Jag tror att vi måste ha den uppmärksamheten just nu då det sker runt om i Sverige, förklarar hon.

På lördag kommer en tyst demonstration mot utvisningen av flyktingar till Afghanistan att hållas i Umeå centrum mellan klockan tolv till tre mellan Rådhusesplanaden och Kungsgatan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.